Vés al contingut

EL 61% DE LA POBLACIÓ ADULTA ESPANYOLA JA PATEIX DE SOBREPÈS O OBESITAT

08/11/2016
Nota de prensa
  • La promoció de l’activitat física, juntament amb una alimentació equilibrada, són les claus per a revertir la situació
  • Els experts insisteixen en la necessitat d’una millor vigilància sistemàtica, la implementació d’estratègies preventives de caràcter general a tota la població i accions assistencials específiques per a les persones afectades
  • Sota el títol Alimentació equilibrada. On som i cap on anem? Què ens ofereix la nutrició a futur, experts en l’àmbit de la nutrició han analitzat els reptes a què s’enfrnta la societat en aquest àmbit
  • Sant Sebastià, 4 de novembre de 2016.- La Fundació EROSKI celebra al llarg d’aquest matí a Sant Sebastià la sisena edició de les trobades de la seva Escola d’Alimentació, amb el títol Alimentació equilibrada. On som i cap on anem? Què ens ofereix la nutrició a futur. L’acte inaugural ha comptat amb la presència i intervenció de la directora de Salut Pública i Addiccions del Govern Basc, Miren Dorronsoro; la regidora delegada d’Acció Social de l’Ajuntament de Sant Sebastià, Aitziber San Román; i el president d’EROSKI, Agustín Markaide.

  • El president d’EROSKI, Agustin Markaide, ha agraït la presència i l’interès dels professionals de la salut i la nutrició que participen en la trobada. “A EROSKI volem contribuir a una alimentació més saludable i més responsable de dues maneres: la primera, posant a l’abast del consumidor uns millors productes, perquè sigui més fàcil composar una dieta més equilibrada; i la segona, aportant informació i formació al consumidor perquè tingui més criteri a l’hora de dissenyar la seva dieta. Tot això forma part d’un compromís intrínsec a la nostra missió cooperativa. La celebració de jornades com la d’avui ens permet obtenir aportacions valuoses per a afinar diagnòstics i marcar prioritats a l’hora de dissenyar accions comercials i formatives adreçades als consumidors”.

  • La trobada té com a objectiu l’abordatge, l’anàlisi i el debat sobre els pròxims reptes a què s’enfronta la nostra societat en l’àmbit de la nutrició. La presidenta de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària (SENC), Carmen Pérez-Rodrigo, ha protagonitzat la primera de les conferències. La Dra. Pérez Rodrigo ha assenyalat “la necessitat de mantenir i incentivar els programes comunitaris de promoció de l’activitat física i estils de vida saludables per a revertir la preocupant situació en relació amb l’obesitat”. Per descriure aquesta situació, la Dra. Rodrigo s’ha basat en les dades ofertes per l’Estudi sobre Hàbits Alimentaris i Estat Nutricional de la Població Espanyola promogut per la Fundació EROSKI, en col·laboració amb la SENC i SPRIM, i del qual ha estat responsable de la coordinació tècnica.

  • L’estudi ENPE ha posat de manifest que la prevalença de sobrepès estimada en la població adulta espanyola (25-64 anys) és del 39% i el d’obesitat del 22% i augmenta amb l’edat, dades reflectides en un article publicat en la Revista Espanyola de Cardiologia. Segons ha detallat la Dra. Pérez-Rodrigo “s’aprecia una prevalença més gran de l’obesitat en zones com Astúries, Galícia i Andalusia, alhora que són inferiors al País Basc, Catalunya i Balears”. Si bé presenta una distribució desigual entre les diferents comunitats autònomes, la prevalença d’obesitat a Espanya és alta. Per això, durant la Trobada s’ha insistit en la necessitat d’una millor vigilància sistemàtica, especialment en els grups de població amb més risc, la implementació d’estratègies preventives de caràcter general adreçades a tota la població i unes accions assistencials específiques per a les persones afectades.

  • Si se sumen les proporcions de prevalença de sobrepès i obesitat, el 61% de la població adulta espanyola, entre els 25 i 64 anys, n’està afectada, el 70% dels homes i el 53% de les dones. I augmenten significativament amb l’edat tant les taxes de sobrepès com d’obesitat en tots dos sexes, que són més altes en els homes per a tots els grups d’edat.

  • PREVALENÇA D’OBESITAT I SOBREPÈS EN LA POBLACIÓ ADULTA (25-64 ANYS) A ESPANYA

     
     

     

     

     

     

     

     

    OBESITAT

    SOBREPÈS

    SOBREPÈS + OBESITAT

     

    Astúries

    26%

    41%

    67%

     

    Galícia

    25%

    44%

    68%

     

    Andalusia

    24%

    39%

    63%

     

    Múrcia

    24%

    42%

    65%

     

    Madrid

    24%

    39%

    63%

     

    Aragó

    24%

    37%

    60%

     

    Castella-la Manxa

    24%

    40%

    64%

     

    Castella i Lleó

    22%

    34%

    56%

     

    Navarra

    21%

    36%

    57%

     

    Canàries

    20%

    40%

    60%

     

    C. Valenciana

    20%

    37%

    57%

     

    Extremadura

    19%

    38%

    57%

     

    La Rioja

    18%

    39%

    57%

     

    Cantàbria

    18%

    39%

    57%

     

    País Basc

    17%

    34%

    51%

     

    Catalunya

    16%

    40%

    55%

     

    Balears

    11%

    32%

    43%

     

    MITJANA

    22%

    39%

    61%

     

    Font: Estudi ENPE promogut per Fundació EROSKI

    Dades publicades a “Prevalença d’obesitat general i obesitat abdominal en la població adulta espanyola (25-64 anys) 2014-2015: estudi ENPE”, a Revista Espanyola de Cardiologia, volume 69, issue 6, pages 579-587)

     

     

  • L’estudi ENPE ofereix un estudi epidemiològic poblacional sobre la base d’una mostra representativa de 6.800 persones amb edats compreses entre els 3 i els 90 anys, a partir d’un treball de camp basat en mesuraments i entrevistes individuals.

  • La necessitat de mesures per a tornar a la dieta mediterrània, adreçades especialment a adults joves i població pediàtrica, ha centrat la intervenció del catedràtic de Nutrició i Bromatologia del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili de Reus, Jordi Sales-Salvadó, qui ha posat en valor l’acumulació d’evidències al llarg dels últims anys sobre els possibles mecanismes que explicarien la protecció de la salut que proporcionen els aliments que componen la dieta mediterrània. En concret, ha indicat que l’estudi PREDIMED, del qual el Dr. Sales-Salvadó és un dels principals promotors, “és el primer que amb un gran nivell d’evidència científica ha demostrat que la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge o fruita seca redueix en un 30% el risc d’esdeveniments cardiovasculars o morts per malaltia cardiovascular en comparació amb una dieta baixa en greix”.

  • L’especialista en Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de Basurto, Fernando Goñi, ha donat a conèixer en la seva intervenció la seva experiència clínica sobre hàbits saludables en la societat basca. El Dr. Goñi ha partit de les dades aportades per l’estudi ENPE, impulsat per la Fundació EROSKI, sobre els hàbits alimentaris de la població basca. “El model predominant al País Basc segueix un perfil concordant amb la dieta mediterrània, amb un consum més alt de peix i vi negre que en altres zones geogràfiques”, ha assenyalat. El contrapunt negatiu és que “els darrers anys s’ha detectat un augment considerable del consum de productes de brioixeria, embotits i refrescos i més del 80% de la població jove fa ingestes de greix per sobre de les recomanacions establertes”, en paraules de l’especialista. El Dr. Goñi ha conclòs la seva intervenció manifestant la necessitat d’“implicar els organismes públics i privats perquè adoptin estratègies globals per a lluitar contra l’obesitat, considerada com la pandèmia del segle XXI”.

  • La trobada es tanca amb una taula rodona en la qual participen el director de la Fundació EROSKI, Alejandro Martínez Berriochoa, a més de la catedràtica del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la Universitat de València, Dolores Corella; el doctor en Ciència i Tecnologia dels Aliments de la Universitat del País Basc UPV/EHU, Bittor Rodríguez; i el director general d’AZTI, Rogelio Pozo.

  • La Dra. Corella, pionera a Espanya en la integració de dades genòmiques en la recerca epidemiològica tradicional, desgranarà les possibilitats de personalització de la dieta a través de la nutrigenòmica, amb una atenció especial a les seves interaccions en l’àmbit de les malalties cardiovasculars i de l’obesitat.

  • El Dr. Bittor Rodríguez, per la seva banda, donarà a conèixer els avanços en el programa de foment del consum de fruita i hortalissa entre escolars que desenvolupa l’Observatori Nutricional de Vitòria, al comitè d’assessorament científic del qual pertany. L’observatori va néixer el 2010, fruit d’una aliança entre l’Ajuntament de Vitòria i la Universitat del País Basc UPV/EHU, després de detectar-se que únicament dos de cada deu escolars consumien fruita en quantitat adequada i un de cada deu, hortalisses.

  • El director general d’AZTI, Rogelio Pozo, analitzarà la relació entre alimentació i emocions a partir dels resultats de les recerques en sensorialitat dels aliments relacionada amb l’alimentació, que posen de manifest la importància de la cultura gastronòmica a l’hora de modelar els nostres sentits i d’afavorir l’adaptació a l’entorn. Les recerques també evidencien que el 90% de les decisions d’acceptació i rebuig d’aliments es produeixen per la intervenció de la vista i l’olfacte. 

  • Després del tancament de la jornada, que serà a càrrec de la diputada del Departament de Polítiques Socials de la Diputació Foral de Guipúscoa, Maite Peña; la directora de R+D+I del Basque Culinary Center, Elena Urdaneta; i el director de la Fundació EROSKI, Alejandro Martínez Berriochoa, els assistents podran degustar un pinxo elaborat pel xef investigador del centre de R+D del Basque Culinary Center, Iñigo Cojo, amb l’ús de tècniques culinàries innovadores i saludables.

  •                                                                                  

 

PREVALENCIA DE OBESIDAD Y SOBREPESO EN LA POBLACIÓN ADULTA (25-64 AÑOS) EN ESPAÑA

 
 
     
 

OBESIDAD

SOBREPESO

SOBREPESO + OBESIDAD

 

Asturias

26%

41%

67%

 

Galicia

25%

44%

68%

 

Andalucía

24%

39%

63%

 

Murcia

24%

42%

65%

 

Madrid

24%

39%

63%

 

Aragón

24%

37%

60%

 

Castilla La Mancha

24%

40%

64%

 

Castilla León

22%

34%

56%

 

Navarra

21%

36%

57%

 

Canarias

20%

40%

60%

 

C. Valenciana

20%

37%

57%

 

Extremadura

19%

38%

57%

 

La Rioja

18%

39%

57%

 

Cantabria

18%

39%

57%

 

País Vasco

17%

34%

51%

 

Cataluña

16%

40%

55%

 

Baleares

11%

32%

43%

 

MEDIA

22%

39%

61%

 

Fuente: Estudio ENPE promovido por Fundación EROSKI

Datos publicados en Prevalencia de obesidad general y obesidad abdominal en la población adulta española (25–64 años) 2014–2015: estudio ENPE Revista Española de Cardiología, Volume 69, Issue 6, Pages 579-587)

 

 

El estudio ENPE ofrece un estudio epidemiológico poblacional sobre la base de una muestra representativa de 6.800 personas con edades comprendidas entre los 3 y los 90 años, a partir de un trabajo de campo basado en mediciones y entrevistas individuales.

La necesidad de medidas para volver a la dieta mediterránea, especialmente dirigidas a adultos jóvenes y población pediátrica, ha centrado la intervención del catedrático de Nutrición y Bromatología del Departamento de Bioquímica y Biotecnología de la Universidad Rovira i Virgili de Reus, Jordi Salas-Salvadó, quien ha puesto en valor la acumulación de evidencias a lo largo de los últimos años sobre los posibles mecanismos que explicarían la protección de la salud que proporcionan los alimentos que componen la dieta mediterránea. En concreto, ha indicado que el estudio PREDIMED, del que el Dr. Salas-Salvadó es uno de los principales promotores, “es el primero que con un gran nivel de evidencia científica ha demostrado que la dieta mediterránea suplementada con aceite de oliva virgen o frutos secos reduce en un 30% el riesgo de eventos cardiovasculares o muertes por enfermedad cardiovascular en comparación a una dieta baja en grasa”.

El especialista en Endocrinología y Nutrición del Hospital de Basurto, Fernando Goñi, ha dado a conocer en su intervención su experiencia clínica sobre hábitos saludables en la sociedad vasca. El Dr. Goñi ha partido de los datos aportados por el estudio ENPE, impulsado por la Fundación EROSKI, sobre los hábitos alimentarios de la población vasca. “El modelo predominante en el País Vasco sigue un perfil concordante con la dieta mediterránea, con un mayor consumo de pescado y vino tinto que otras zonas geográficas”, ha señalado. El contrapunto negativo es que “en los últimos años se ha detectado un aumento considerable del consumo de productos de bollería, embutidos y refrescos y más del 80% de la población joven realiza ingestas de grasa por encima de las recomendaciones establecidas”, en palabras del especialista. El Dr. Goñi ha concluido su intervención manifestando la necesidad de “implicar a los organismos públicos y privados para que adopten estrategias globales para luchar contra la obesidad, considerada como la pandemia del siglo XXI”.

El encuentro se cierra con una mesa redonda en la que participan el director de la Fundación EROSKI, Alejandro Martínez Berriochoa, además de la catedrática del Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública, Ciencias de la Alimentación, Toxicología y Medicina Legal de la Universidad de Valencia, Dolores Corella, el doctor en Ciencia y Tecnología de los Alimentos de la Universidad del País Vasco UPV/EHU, Bittor Rodríguez, y el director general de AZTI, Rogelio Pozo.

La Dra. Corella, pionera en España en la integración de datos genómicos en la investigación epidemiológica tradicional, desgranará las posibilidades de personalización de la dieta a través de la nutrigenómica, con especial atención a sus interacciones en el ámbito de las enfermedades cardiovasculares y de la obesidad.

El Dr. Bittor Rodríguez, por su parte, dará a conocer los avances en el programa de fomento del consumo de fruta y hortaliza entre escolares que desarrolla el Observatorio Nutricional de Vitoria-Gasteiz, a cuyo comité de asesoramiento científico pertenece. El observatorio nació en 2010, fruto de una alianza entre el Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz y la Universidad del País Vasco UPV/EHU, tras detectarse que únicamente dos de cada diez escolares consumía en cantidad adecuada fruta y uno de cada diez hortalizas.

EL director general de AZTI, Rogelio del Pozo, analizará la relación entre alimentación y emociones a partir de los resultados de las investigaciones en sensorialidad de los alimentos relacionada con la alimentación, que ponen de manifiesto la importancia de la cultura gastronómica a la hora de moldear nuestros sentidos y de favorecer la adaptación al entorno. Las investigaciones también evidencian que el 90% de las decisiones de aceptación y rechazo de alimentos se producen por la intervención de la vista y el olfato.  

Tras el cierre de la jornada, que correrá a cargo de la diputada del Departamento de Políticas Sociales de la Diputación Foral de Gipuzkoa, Maite Peña, la directora de I+D+i del Basque Culinary Center, Elena Urdaneta, y el director de la Fundación EROSKI, Alejandro Martínez Berriochoa, los asistentes podrán degustar un pincho elaborado por el chef investigador del centro de I+D del Basque Culinary Center, Iñigo Cojo, con el empleo de técnicas culinarias innovadoras y saludables.